OVER BIG BUGS SHOW

Een satirische urban legende

Urban Legend

Big Bugs is een satirisch urban spektakel over kevers die tot enorme proporties zijn uitgegroeid door de consumptie van junkfood en de adembenemende hoeveelheden etensresten die in de straten van grote steden voor hen beschikbaar zijn.

Vier enorme levensechte kevers verschijnen midden in de stad. De ‘Kafkaiaanse’ parade, bestaande uit een reusachtige kakkerlak, een enorm lieveheersbeestje, een vliegend hert en een prachtkever, raast door de straten en veroorzaakt opwinding en ‘paniek’ bij het publiek. De kevers worden vergezeld door De Boswachter die probeert grip te krijgen op de situatie. “Geen paniek! We hebben alles onder controle!” — roept hij, terwijl de verbijsterde menigte zich gillend achteruit krimpt.

De act, die begint als een opwindende chaos-genererende ‘happening’ tussen het publiek, culmineert in een hilarische cirkelvoorstelling op het stadsplein.

Satirisch

Het verhaal krijgt een satirische dimensie door het karakter van De Boswachter (woordvoerder van de milieuorganisatie G.R.E.E.N.) als hij een speciaal bugs fitness/lifestyle programma onthult dat de beestjes weer tot normale grootte zal terugbrengen. Een oplossing voor het ‘reuzenkevers-probleem’ dat een wijdverspreide paniek en onrust veroorzaakt onder de bevolking in en rond de grote steden.

De creators

Big Bugs Show is een creatie van theatermakers en kunstenaars Iva & Petar Mandick, en wordt uitgevoerd door hun groep Mr.Image Theatre.

Iva & Petar verkennen voortdurend nieuwe dimensies in visueel/maskertheater en lanceerden in 2012 Big Bugs Show, een ‘kafkaiaans’ kruipend spektakel met vier reusachtige levensechte kevers. Het spektakel speelt zich af op straat, midden tussen het publiek. Door enkele populaire thema’s te nemen, zoals ‘junk food’ en ‘food waste’ – en ze om te vormen tot een vorm van een satirische urban legend, creëren de artiesten origineel hedendaags straattheater dat communiceert met een breed publiek.

Wij vinden dat straattheater niet louter ‘entertainment’ mag zijn. Het moet tegelijkertijd engageren, het moet actuele zaken bespiegelen en een boodschap of commentaar dragen. Wij zien straattheater als een kans om een vorm van echt LEVEND THEATER te creëren,
een ‘happening-achtig’, direct theater.– IVA & PETAR, over straattheater

De meest geweldige ‘bezoekers’ van het festival dit jaar.

– EL DIARIO